Nähtävyydet

Herfb_her.jpgvannasta tehtiin esite syksyllä 2016. Se perustuu Mikko Närhin Hervanta-historiikkeihin (Hervanta . Vuorenpeikkojen maa 1993 ja Matrix - vuorenpeikon poika 2013). Tampereen kaupungin julkaisemaa Hervanta-raitti -esitettä saa kulttuuripalveluista ja Hervannan kirjastosta. Siitä on saatavilla myös mobiiliversio.

Hervanta-raitti (pdf)

tiilirakennus.jpeg

Hervantakeskus

Arkkitehtipariskunta Reima ja Raili Pietilän suunnittelema Hervantakeskus on Hervannan tunnetuin rakennettu ympäristö. 

Pietilöiden persoonallinen orgaaninen arkkitehtuuri ilmenee Hervannan kaarevissa punatiilisissä rakennuksissa. Myös Pietilä-keskuksena tunnettu kokonaisuus muodostuu neljästä rakennuksesta.

Insinöörinkadun itälaidalla sijaitsee vuonna 1979 valmistunut ostoskeskus, joka on nykyään Kauppakeskus Duon vanhempi osa.

Insinöörinkadun länsipuolella sijaitsevassa toimintakeskuksessa sijaitsevat muun muassa kirjasto, terveysasema, Nuorisokeskus Kupoli ja Kaakkois-Tampereen lähipoliisin toimipiste. Vuonna 1989 valmistuneen kaksiosaisen rakennuksen läpi kulkee katettu kävelytie, Hervannan keskusakseli. Hervannan tori on toimintakeskuksen edessä Insinöörinkadun varrella.

Kuvanveistäjä Laila Pullisen suunnittelema maareliefi Runoilijanaukio kohoaa toimintakeskuksen takana. Sen päälle on sijoitettu abstraktinen Muusa-naishahmo.

Hervannan elokuvateatteri Cinola löytyy toimintakeskuksen vierestä Lindforsinkadun varrelta. Vuonna 1989 valmistunut kahden näyttämön elokuvateatteri on nykyään kokous- ja tapahtumatilana. Säännöllistä elokuvateatteritoimintaa ei tällä hetkellä ole.

Lähimpänä Ahvenisjärveä sijaitsevat vuonna 1979 valmistuneet Hervannan vapaa-aikakeskus ja seurakuntakeskus. Rakennuksesta erottuu kaksi osaa, joista itäinen Valtaraitin puoleinen osa on vapaa-aikakeskus ”Vapari”. Vapaa-aikakeskuksessa on kokous-, koulutus- ja harrastustiloja sekä palloiluhalli.

Hervannan seurakuntakeskuksen ja kirkon erottaa Opiskelijankadulta päin katolla sijaitsevasta rististä, joka on lisätty kirkon katolle myöhemmin. Pääsisäänkäynti on sisäpihalta Ahvenisjärven puoleiselta kulmalta, jossa seisoo myös kirkon kellotapuli.

 

poliisimuseo.jpeg

Poliisimuseo

www.poliisimuseo.fi

Poliisimuseo on kaikille avoin ja ilmainen museo Poliisiammattikorkeakoulun yhteydessä Vaajakatu 2:ssa. Museo kerää, tallentaa, tutkii ja asettaa näytteille Suomen poliisin toimintaan liittyvää esineistöä, perinnettä ja historiaa.

Poliisimuseossa on perusnäyttely poliisitoiminnan 900-vuotisesta historiasta sekä 1-2 kertaa vuodessa vaihtuvia näyttelyitä.

 

vesitorni.jpeg

Hervannan vesitorni

Hervannan vesitorni kohoaa Hervannan luoteiskulmalla Virtainpolku 20:ssä. Vesitornilla on korkeutta 48 metriä ja tilavuutta 1000 kuutiometriä. Vesitorni on viimeinen Tampereelle rakennetuista ylävesisäiliöistä. Sappivalmuskaa muistuttava vesitorni valmistui vuonna 1983.

Vesitorniin on vapaa pääsy siellä toimivan ravintolan aukioloaikoina.

  

matrix.jpeg

Matrix-tornit

Hervannan uuden sisääntulonäkymän Tampereen keskustasta päin muodostavat kolme 16-kerroksista tummaa ja pimeällä valaistua tornitaloa Hervannan valtaväylän ja Tieteenkadun välissä. Tornien rakentaminen on vielä kesken. Torneista eteläisin, opiskelijatalo Pirkka 6 valmistui joulukuussa 2011. Keskimmäinen asuintorni Matrix I valmistuu vuoden 2013 alussa. Pohjoisimman Solaris-nimisen tornitalon rakentaminen ei ole vielä alkanut.

Nimi Matrix tulee alueen arkkitehtikilpailun vuonna 2008 voittaneesta työstä, josta vastasivat Arkkitehdit LSV Oy, Skanska Talonrakennus Oy ja Skanska Kodit Oy.
 

mikontalo.jpeg

Mikontalo

Tampereen opiskelija-asuntosäätiön massiivinen Mikontalo sijaitsee Insinöörinkatu 60:ssa. Talossa on 12 asuinkerrosta, 288 asuntoa ja 767 asuntopaikkaa.

Vuonna 1980 valmistunut Mikontalo on pohjoismaiden suurimpia asuinrakennuksia. Mittava peruskorjaus valmistui vuonna 2009.

 

kampusareena.jpg

Tampereen teknillisen yliopiston kampus

www.tut.fi

Tampereen teknillisen yliopiston TTY:n kampus on yhtenäinen alue Korkeakoulunkadun ympärillä.

Kampuksen keskeiset rakennukset ovat TTY:n päärakennus, Festia, Konetalo, Tietotalo, Sähkötalo ja Rakennustalo. Teekkareiden liikuntatalo Tamppi-Areena sijaitsee päärakennuksen takana.

Kampukselle tuloa hallitsee vuonna 2015 valmistunut Kampusareena. Se on tieteen, tutkimuksen ja teknologian keskipiste Tampereen teknillisen yliopiston kampuksen keskellä.

Hermian teknologiapuisto sijaitsee teknillisen yliopiston välittömässä läheisyydessä Hermiankadun varrella.